Tryfflad och rostad blomkålssoppa

22 Jan

20130122-212930.jpg
Soppsäsongen är ännu inte över, så här kommer ytterligare ett sopprecept. Om ni inte har provat att rosta grönsakerna som ingår, borde ni definitivt göra det. Soppan får nämligen en annan karaktär än när man skippar rostningen och lite variation är ju oftast trevligt.

4-6 personer:
En bit tärnad rotselleri
2 ganska stora blomkålshuvuden som delas i buketter
1 klyftad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
Vatten
Ca 2 dl matgrädde eller grädde
Smör
Tryffelolja och tryffelsalt
Peppar

Rosta grönsakerna i ugnen (225 grader) tillsammans med lite tryffelolja och några klickar smör. Låt grönsakerna få lite färg. Lägg dem sedan i en kastrull och täck dem med vatten. Lägg i buljongtärningar och koka soppan i några minuter. Mixa den och tillsätt grädde och kryddor. Späd eventuellt med mer vatten.

Man kan ju ibland få för sig att lyxa till det litegrann och i detta fall kan man gör det genom att fixa en krispig topping bestående av rostade pumpafrön, skivad salladslök och kanske lite bacon till köttfantasterna.

Lämna en kommentar